Valiaz; omdat kwaliteit gegarandeerd moet zijn

Hoe weet u dat uw instrumentenwasmachine of uw sterilisator zijn werk goed heeft gedaan? Dit zijn geen eenvoudige processen. En na afloop kun je niet makkelijk waarnemen dat er geen micro-organismen meer zijn en als je dat toch probeert, verhoog je doorgaans het aantal. Dus: hoe weet u dat uw apparatuur leidt tot bijvoorbeeld het effectief en reproduceerbaar wegnemen, desinfecteren en/of steriliseren van micro-organismen?

Combinatie

Er zijn allerhande normen en richtlijnen voor dergelijke apparatuur. Als daaraan is voldaan, zit u goed. Maar pas op: het gaat altijd om de combinatie. De combinatie van:
- apparaat (twee identieke apparaten blijken in de praktijk heel verschillend)
- programma (een apparaat heeft vaak meer dan één programma)
- product (instrumentarium, katoenen doeken, media)
- productverpakking (container, laminaat, non-woven) of toegevoegde middelen (wasmiddel, desinfectans)
- beladingsvorm (halfvol, vol, gemengd)

U moet zeker weten dat er bewijs is dat uw specifieke combinatie aan de norm voldoet.

Effectief en reproduceerbaar

Een validatie geeft dit inzicht. In het geval van een instrumentenwasmachine wordt aangetoond dat gedurende de wasfase overal de temperatuur heerst die past bij de gebruikte middelen. En gedurende de desinfectiefase wordt aangetoond dat daadwerkelijk de beoogde desinfectietemperatuur wordt bereikt. In het geval van een sterilisator (autoclaaf), wordt aangetoond dat de juiste drukschakelpunten worden afgelopen en dat gedurende de sterilisatiefase de juiste temperaturen worden bereikt en dat die in overeenstemming zijn met de heersende druk.

Als dit onvoldoende antwoord is op de vraag Waarom?, neemt u dan contact met ons op.